Malo opširnije o našim proizvodima

Biljne kapi (TINKTRE)

1Šta su biljne kapi (tinkture)?
Biljne kapi ili Tinkture su prirodni preparati koji jačaju imunitet i pomažu u izlečenju zvanično neizlečivih bolesti. Osnovne karakteristike tinktura su: proizvodnja u domaćoj radinosti, potpuno zdravo organsko bilje, najdelotvornije formule, neverovatno snaznog i efektivnog dejstva, nema apsolutno nikakvih štetnih efekata. Tinkture u suštini predstavljaju tečne ekstrakte biljaka.
2Kako se prave?
Za pravljenje naših tinktura koristi se isključivo etil alkohol (čista votka) ili domaće organsko jabukovo sirće. Pravljenje tinktura alkoholom je metod star hiljadama godina i koriste ga svi ozbiljni herbalisti na svetu. Alkohol se koristi zato što se najvažniji lekoviti sastojci, kao što su esencijalna ulja, smole, alkaloidi, steroidi i brojne druge fitohemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu, nego u vodi (čaj) ili na bilo koji drugi način. Štaviše, određene važne fitohemikalije iz biljaka se mogu rastvoriti jedino u alkoholu.
3Kako se biljne kapi upotrebljavaju?
Tinkture su mnogo jače i koncentrovanije od čaja. Samo 2-3 kapi tinkture jednake su, čak jače od cele jedne šolje čaja. Upravo iz ovakvih razloga je konzumiranje samih tinktura preko potrebno kod saniranja zdravstvenih problema jer ko bi uspeo da popije tolike silne kolicine caja dnevno, to je apsolutno nemoguce. Napominjemo da su pocetne doze vecine tinktura 30 kapi 4-6 puta na dan.
4Koji su njihovi lekoviti sastojci?
Lekoviti sastojci tinktura mogu se lakše svariti i asimilovati nego same sirove biljke ili biljne kapsule, naročito ako je varenje kod čoveka loše. Lekoviti sastojci tinktura ulaze u krvotok brzo, gotovo momentalno. Zato tinkture mogu da čine, između ostalog, prvu pomoć i lek za hitne slučajeve. Tinkture sa alkoholom kao bazom su dobre i kao antiseptici za otvorene rane. Alkohol, takođe, održava tinkturu i znatno produžava rok trajanja, gotovo na neograničeno. Za one koj insistiraju i imaju averziju prema samom alkoholu postoji veoma jednostavno resenje, svoju dozu tinkture ukapate u vreo caj ili prelijete kljucalom vodom i sav alkohol ce da ispari. Za razliku od tinktura koje se proizvode u domaćoj radinosti, komercijalne tinkture generalno su lošeg kvaliteta i nedelotvorne su, jer se ne pripremaju od adekvatnog i neprerađenog bilja i ne ekstrahuju dovoljno dugo u alkoholu. Minimalno bilje mora biti 14 dana u alkoholu da bi tinktura bila delotvorna. Svi oni koji tvrde da mogu da izvuku iz biljaka za kraće vreme tzv. “specijalnim metodama” sve korisne sastojke znajte da vas varaju. Što duže stoji u alkoholu to je bolja i delotvornija. Naravno na delotvornost utiče i količina biljaka, sastav i proporcije.
5Koji su recepti za pravljenje tinktura?
Naše tinkture su izrađene po originalnim receptima najpoznatijih doktora prirodne medicine poput Ričarda Šulca, Džona Kristofera, Hilde Klark i dr…


Biljna formule

1Šta su zapravo biljne formule?
U pravljenju naših ulja nisu učestvovali ni farmaceuti ni dermatolozi nego samo narod sa svojim vekovnim iskustvom.
2Šta se nalazi u našim uljima?
U našim uljima nema čudesnih supstaci sa dalekih ostrva i hladnih pustara, moćnih enzima i magičnih kiselina već samo domaće lekovito bilje koje je odležalo na suncu u organskom hladno ceđenom maslinovom ulju. U našim uljima nema čudotvornih faktora, ali dok su se ljudi mazali ovim uljima rak kože takoreći nije ni postojao.
3Poverenje je najbitniji faktor...
Nekada je u kozmetici važilo pravilo, ono što ne smeš da pojedeš, ne smeš da staviš ni na kožu. Skoro sva naša ulja su jestiva. Dakle mogu se koristiti i za mazanje i za hranu.


Biljna ulja

1Šta su biljna ulja?
U pravljenju naših ulja nisu učestvovali ni farmaceuti ni dermatolozi nego samo narod sa svojim vekovnim iskustvom.
2Šta sadže naša biljna ulja?
U našim uljima nema čudesnih supstaci sa dalekih ostrva i hladnih pustara, moćnih enzima i magičnih kiselina već samo domaće lekovito bilje koje je odležalo na suncu u organskom hladno ceđenom maslinovom ulju. U našim uljima nema čudotvornih faktora, ali dok su se ljudi mazali ovim uljima rak kože takoreći nije ni postojao.
3Povrenje je skoro identično kao i kod biljnih formula
Nekada je u kozmetici važilo pravilo, ono što ne smeš da pojedeš, ne smeš da staviš ni na kožu. Skoro sva naša ulja su jestiva. Dakle mogu se koristiti i za mazanje i za hranu.


Čajevi

1Šta su čajevi?
Čajevi su prvobitno imali ulogu sredstava za lečenje. Poznato je kako su čajevi preteče lekova i da je još Hipokrat ostavio zapise o 400 lekovitih biljaka, kao i o njihovoj primeni u lečenju. Osim istorijskih činjenica, verovanje u lekovitost čaja potiče od njegovog učinka na organizam.
2Šta sadrže čajevi i koja je njihova uloga?
Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno delovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže kako su oni čuvari zdravlja i „lovci“ na slobodne radikale.
3Kako delimo čajeve i kako ih primenjujemo?
Po načinu pripreme čajeve možemo podeliti u Infuzije, Dekokte i Macerate. Kad kažemo čajna infuzija, mi u stvari mislimo na uobičajeni čaj koji smo svi navikli da pravimo..
4Šta je ČAJNA INFUZIJA i kako se priprema?
Čajna infuzija se pravi tako što se voda zagreje do ključanja, te se u nju stavi osušena ili usitnjena biljka i ostavi pokrivena između 5 i 15 minuta. Talog se zatim odvoji od tekućine. Infuzije se najčešće dobijaju od biljnih delova kao što je list, cvet ili celi nadzemni deo zeljaste biljke.
5Šta su DEKOKTI i kako se pripremaju?
Dekokti su čajevi koji se prave od tvrdih delova biljke npr. koren, plod, kora, tako što se umesto da se potope u vodi, oni kuvaju do ključanja i dalje na tihoj vatri od 15 do 30 min. kako bi se lekoviti sastojci mogli ekstrahovati, što u slučaju tvrđih delova biljke običnim potapanjem nije moguće.
6Šta su MACERATI i kako se pripremaju?
Macerati su čajevi koji se prave od mekših delova biljke kao što su cvet, list i stablo, kao kod infuzije, ali za razliku od infuzije gde se delovi biljke prelivaju vrelom vodom, kod macerata se ono preliva hladnom vodom i tako drži 8 do 10 sati, zatim se cedi i pije. To se primenuje samo kod nekih biljaka gde je utvrđeno da se takvim načinom kod tih biljaka više izvuču korisni sastojci, dok ih vrela voda recimo može uništiti.
7Poreklo naših čajeva?
Svi naši čajevi su ubrani u prirodi daleko od puteva I zagađivača. Potpuno su prirodni i jako delotvorni.


Melemi

1Šta čini naše meleme prirodnim?
Naši melemi ne sadrže nikakve sastojke životinjskog porekla, poput npr. Svinjske masti, žumanceta i dr. ili npr. šećer, kao što je uobičajena praksa kod pravljenja melema. Ili Vazelin, I druga mineralna ulja. Vazelin i mineralna ulja deo su mnogih komercijalnih preparata „poznatih marki”. Po našem mišljenju, oni su dobri za podmazivanje motora automobila i tome slično, nikako za kožu čoveka. Zašto neko koristi šećer koji je dokazano štetan za organizam, kada ima med, koji je dokazano koristan i blagotvoran za organizam. Takođe nam nije jasno zašto neko i dalje koristi namirnice životinjskog porekla poput žumance iz jajeta, kada je poznato da ona po svom terapeutskom svojstvu nemože da se uporedi sa medom ili svinjske masti za učvršćivanje melema, ako ima vosak, koji je najbolji učvršćivač. Bilo kako bilo naši melemi ne sadrži nikakve namirnice životinjskog porekla, pa se ne moraju držati u frižideru, kao gore pomenute varijante, jer ne sadrži ništa kvarljivo.
2Od čega mi pravimo meleme?
Najbolja baza od svih koje koristimo jeste hladno ceđeno maslinovo ulje i pčelinji vosak. Ovo ulje predstavlja „mesto” gde treba da se smeste lekoviti sastojci biljke, dok pčelinji vosak daje ulju potrebnu čvrstinu. Mada se maslinovo ulje najčešće koristi, mogu da se koriste i razna druga biljna ulja. Maslinovo ulje sadrži najviše mononezasićenih kiselina, tako da može dugo da traje, a i na prirodan način godi i zalečuje kožu. Sadrži mnoge minerale, ali i vitamine, kao što su A, D, E i K. Ono je samo po sebi veoma lekovito za kožu i hranljivo za telo. Osim njega, mi koristimo za proizvodnju određenih krema Kokosovo ulje, Ši Buter i Kakao buter, koji su takođe dobri, ali se brzo tope na sobnoj temperaturi, tako da daju masti u nestabilnom stanju. Tokom vrelih dana pretvaraju se u obične biljne supe. Da biste to sprečili, umesto toga treba uzeti malo pčelinjeg voska. Pčelinji vosak, kao najčešće korišćeno sredstvo za stvrdnjavanje baze, dostupan je u različitim oblicima. Mi koristimo tzv. “Devičanski pčelinji vosak” koji su pčele izgradile same bez satne osnove (u kojoj ima parafina) ili od mednih poklopčića. Samo takav vosak sadrži prirodne lekovite sastojke poput propolisa.


Gotovi obroci

1Šta su gotovi obroci?
Hrana koju jedemo bi trebala da zadovolji dva aspekta - da bude zdrava i da bude ukusna. Kad kažemo “zdrava” podrazumevamo da zadovoljava sve potrebe organizma.
2Naši proizvodi kao snaćan obrok ili dodatak ishrani?
U našoj ponudi gotovih obroka imamo neke od najukusnijih poznatih jela, ali pripremljenih na zdrav način, koji imaju osobinu da su energetski veoma jaki i da nas drže sitim po više sati. U pitanju su obroci koji se lako pripremaju, mogu se nositi sa sobom i mogu se pripremiti i konzumirati u svakoj prilici i na svakom mestu.


Pčelinji proizvodi

1Koliko se dugo bavimo pčelarstvom?
Bavljenje pčelarstvom u našoj porodici ima dugu tradiciju. Još su naši pradedovi čuvali pčele. Najpre u primitivnim košnicama tzv. Trmkama, da bi naredne generacije prešle na savremene košnice nastavljače. 1988 godine dolazi do prekida u pčelarenju u porodici i tek na inicijativu jednog našeg člana tradicija je ponovo obnovljena posle 25 godina prekida - 2013 godine. Dobijena su na poklon 2 pčelinja društva i kupljena su još 3 i sa tim skromnim brojem se krenulo u pčelarstvo. Košnice su nastavljače tipa Dadan-Blat.
2Kkoliko pčelinjih društva posedujete?
Posedujemo dvanestoramne i desetoramne košnice, kao i sedmoramne nukleuse. Trenutno pčelarimo stacionarno na dva lokaliteta, jedan u selu Majkovac, a drugi u susednom selu Orane. Imamo u planu širenje oba pčelinjaka, kao i formiranje još jednog, koji će biti pokretni-seleći. Kako u bližoj tako i u daljoj okolini pčelinjaka ima obilje voćne, bagremove, livadske i šumske paše, pa u ponudi imamo sve ove vrste meda, kao i propolis, polen i vosak.


Gljive

1Sta su Gljive ili bolje poznatije pod nazivom Pečurke?
Gljive ili pečurke kako je uobičajeno da se kod nas kaže su posebni živi organizmi koji ne pripadaju ni biljkama ni životinjama. Ti organizmi se klasifikuju kao carstvo, gljive, koje je zasebno od biljki i životinja. Jedna od glavnih razlika je da gljivični ćelijski zidovi sadrže hitin, za razliku od ćelijskih zidova biljki, koji sadrže celulozu. Ova i niz drugih razlika pokazuju da su gljive zasebna grupa srodnih organizama, koja se naziva Eumycota.
2Ko izučava gljive?
Grana biologije posvećena izučavanju gljiva je poznata kao mikologija (od grčkog μύκης, mukēs, sa značenjem „gljiva“). Mikologija se često smatra granom botanike, mada je ona zasebno carstvo u biološkoj taksonomija.
3Koliko gljiva postoji danas u svetu?
Gljive po broju vrsta spadaju u najrasprostranjenije organizme na Zemlji. Zajedničko za gljive i biljke su biljni hormoni, a zajedničko za gljive i životinje su hitinski ćelijski zid, pigment melanin i enzimi prisutni u mitohondrijama. Danas je poznato oko 100.000 vrsta gljiva, a pretpostavlja se da ih ima 15 puta više.
4Odakle su Gljive koje se nalaze u našoj ponudi?
U našoj ponudi imate jestive i lekovite pečurke koje obitavaju na prostoru Planine Radan. Ovo je samo jedan mali deo koji smo odabrali i pripremili u ponudi za vas. Sve naše preparate koje smo pripremili od gljiva nastali su kao product sakupljanja samoniklih gljiva u čistoj i nezagađenoj sredini. Nisu plantažno uzgajane. Samonikle gljive imaju do 4 puta jače dejstvo od “istih” ali plantažno uzgajanih, koji su zbog prepoznavanja “dobrog biznisa” preplavili svetsko tržište, a u poslednje vreme i naše. Zbog toga što gljive sakupljamo a ne gajimo, naše količine su ograničene, pa se unapred izvinjavamo što nećemo moći svima da izađemo u susret do sledeće berbe. Trudićemo se da kako vreme odmiče tu ponudu proširimo, koliko je to u našoj mogućnosti.