Nekoliko rečenica o poljoprivrednom gazdinstvu Mitić

Planina Radan nalazi se na jugu Srbije. Okružena je plodnim dolinama Toplice, Kosanice, Jablanice i Puste Reke. To je ekološki čisto područje u čijoj blizini ne postoji ni jedan zagađivač. Oktobra meseca 2017 godine od strane Vlade Srbije proglašena je za PARK PRIRODE. Poznata je po bogatsvu biljnog i životinjskog sveta, vodenom bogatstvu, arheološkim lokalitetima... Na njoj se nalazi daleko poznata Prolom Banja, a u blizini su takođe poznate i čuvene Lukovska i Sijarinska Banja. Na obroncima planine Radan nalazi se arheološki lokalitet Caričin Grad (Justiniana Prima), kao i brojni manji nedovoljno istraženi Zlatsko, Bregovinsko, Marino Kale... Tu je i Manastir Sv. Nikole (prva Nemanjina zadužbina) kao i brojne druge crkve, crkvišta i manastirišta. Na njoj je i čuvena Đavolja Varoš, jedan od retkih prirodnih fenomena na svetu, kao i brojni druge prirodne lepote (jezera, vodopadi, slapovi...)Ona je planina sa specifičnom mikroklimom. Na njoj se linija Hrasta penje i na preko 900 metra nadmorske visine, a Bukova šuma umesto 600 počinje tek od 800 metara nadmorske visine. Takođe Bagrem medi sve do 900 metra nadmorske visine umesto uobičajnih 700 metra nadmorske visine. Na planini Radan se nalazi i jedini šumski kompleksi Mečje Leske, koja jedino na njoj u Srbiji raste samoniklo.

Na njenim pitomim obroncima smestilo se selo Majkovac, u kojem su se još 1878. godine doselili naši preci. Od samog početka oni su se bavili proizvodnjom hrane, da bi prehranili sebe, sakupljanjem lekovitog bilja, da bi zdravstveno pomogli sebi. Mi njihovi naslednici nastavljamo tim putem koji su nam zacrtali naši preci, unapređujući i stičući nova znanja iz organske poljoprivrede i prirodne-narodne medicine. Jedan naš član završava studije Prirodne Medicine, kako bi dodatno unapredio svoje znanje iz te oblasti i pomogao onima kojima je pomoć potrebna.

Svi proizvodi koji vam nudimo na ovom sajtu, su potpuno prirodni i zdravi, bez ikakvih neželjenih dejstava. Napravljeni su po recepturi čuvenih doktora Prirodne Medicine čija škola i iskustvo seže daleko u prošlost. Proizvodi koji su pred vama nastali su sakupljani u prirodi, daleko van puteva, ili proizvedeni na našem imanju koje u okolini nema ni jednog zagađivača. Naše imanje se nalazi delom u selu Majkovac, a delom u susednom selu Orane. Imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo pod brojem BPG 723355005600. Bavimo se i pčelarstvom, sa trenutno dva pčelinjaka takođe po jedan u obadva navedena sela. Broj pčelinjaka je HID 706086000876.


ISKUSTVO SA LEKOVITIM BILJEM

U našoj porodici imamo višedecenijsko iskustvo sa lekovitim biljem. Još su naši preci sakupljali lekovito bilje da bi poboljšali svoje opšte zdravlje i da bi pomagali drugima. U poslednje vreme upoznati smo sa iskustvom i praksom u lečenju lekovitim biljem najboljih doktora prirodne medicine poput Džona Kristofera, Ričarda Šulca, Hilde Klark, Marije Treben ... Naše i njihovo znanje primenili smo najpre na sebi, zatim na sebi bliskim rođacima i prijateljima. Rezultati su bili odlični.

Sve probleme koje smo tretirali ili su potpuno nestali ili su njihovi simtomi značajno smanjeni. Svo lekovito bilje kao i proizvodi koji pravimo od njega su potpuno zdravi i provereni, pritom ne dajući nikakve kontraindikacije, Kako je jednom reko jedan veliki čovek

LEKOVI MOŽDA I LEČE, ALI PRIRODA IZLEČI.

ISKUSTVO O PČELARSTVU

Bavljenje pčelarstvom u našoj porodici ima dugu tradiciju. Još su naši pradedovi čuvali pčele. Najpre u primitivnim košnicama tzv. Trmkama, da bi naredne generacije prešle na savremene košnice nastavljače. 1988 godine dolazi do prekida u pčelarenju u porodici i tek na inicijativu jednog našeg člana tradicija je ponovo obnovljena posle 25 godina prekida - 2013 godine. Dobijena su na poklon 2 pčelinja društva i kupljena su još 3 i sa tim skromnim brojem se krenulo u pčelarstvo. Košnice su nastavljače tipa Dadan-Blat.

Posedujemo dvanestoramne i desetoramne košnice, kao i sedmoramne nukleuse. Trenutno pčelarimo stacionarno na dva lokaliteta, jedan u selu Majkovac, a drugi u susednom selu Orane. Imamo u planu širenje oba pčelinjaka, kao i formiranje još jednog, koji će biti pokretni-seleći. Kako u bližoj tako i u daljoj okolini pčelinjaka ima obilje voćne, bagremove, livadske i šumske paše, pa u ponudi imamo sve ove vrste meda, kao i propolis, polen i vosak.

ISKUSTVO SA STARIM SORTAMA SEMENA

Vekovima unazad naši preci i naš narod, baveći se tradicionalno obradom zemlje, kako bi prehranili sebe i sebi bližnje, bavio se sakupljanjem i čuvanjem semena. Sve do nedavno gajili smo samo stare-autohtone sorte. U poslednjih par decenija pretrpani smo navalom savremenih hibrida, kako domaćih tako i stranih. Hibridi koji imaju neznatno veći prinos od starih sorti, bili su pravi mamac za naivne proizvođače, koji su ostavili svoje tradicionalne sorte i okrenuli se hibridima. Hibridne sorte kao što smo rekli imaju možda neznatno veći prinos od starih sorti, ali zato nemaju izdržljivost na bolesti, imaju više desetina čak i stotina manju nutritivnu vrednost od domaćih sorti, moraju se obavezno tretirati hemijom, što kod starih sorti nije slučaj, nemaju klijavost, dok se stare sorte mogu reprodukovati semenom iz godine u godinu – beskonačno.

Dok hibridne sorte imaju uglavnom isti miris i ukus, a samo različiti oblik, dotle su stare sorte prepoznatljive po tome što svaka ima različit oblik, miri i ukus koji je samo za nju upečatljiv. Da stvar bude gora u poslednje vreme počeli su da stižu i GMO semena. Da bi se vratili na pravi put, na put organske poljoprivrede, potrebno je da sakupljamo i čuvamo svoje stare sorte. Gazdinstvo Mitić vam u svojoj ponudi nudi semena naših autohtonih sorti voća, povrća, žitarica, cveća, drveća, kao i stranih autohtonih sorti koji se uspešno mogu gajiti na našem terenu. To su pravi plodovi iz Božje bašte. SAČUVAJMO IH ZA BUDUĆE GENERACIJE.