Vrganj (Boletus edulis)

Lisičara (Cantharellus cibarius)
10/10/2017
Hrastova sjajnica (Ganoderma lucidum)
10/10/2017

Vrganj (Boletus edulis)

600.00din

Sastav: Suvi vrganj – prah

Dejstvo:  Zbog svoje posebne arome i lekovitog dejstva Vrganj je poznat kao „kralj divljih gljiva“. Osim što je bogat belančevinama, vrganj je i odličan izvor prehrambenih vlakana, posebno hitina koji „ometa“ apsorpciju masti i pomaže kod mršavljenja, što ga čini idealnom dijetalnom namirnicom. Ova gljiva bogata je vitaminima B1, B2, B3, B5, C, D i mineralima (kalijum, gvožđe, cink, selen, bakar, kalcijum), beta-glukanom, jača imunitet, reguliše kardiovaskularni sistem i sprečava osteoporozu. Vrganji sadrže više belančevina od bilo koje vrste povrća, koje su ujedno i niskokalorične, sličnog sastava kao i belančevine životinjskog porekla, tako da se posebno preporučuju u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Dokazano je da ove pečurke sadrže određene sastojke koji imaju antikancerogeno dejstvo, sa antibiotičkim i imunostimulativnim delovanjem. Ova vrsta gljiva ne sadrži saharozu i skrob, pa se posebno preporučuje dijabetičarima.

Količina: 100. gr.

Kategorija: Oznaka:
Opis

Način primene: Ovu pečurku možete spremati na bezbroj načina. Možete je pripremati kao gulaš, sa povrćem, pre svega pirinčem, pržiti, a takođe je možete i piti kao čaj. Jednu do dve čajne kašičice potopiti u 200 ml vode i ostaviti preko noci da odstoji 8-10 sati, tu vodu ujutru prokuvati sa pečurkom 15 minuta. Sačekati da se prohladi, procediti i popiti. Može se koristiti limun radi ukusa, a ako je i u tom slučaju jako gorko onda čaj zasladiti medom. Šecer nipošto ne koristiti kao zaslađivač! Čuvati na suvom i tamnom mestu. Pakovanje je dovoljno za jednomesečni tretman ako se koristi kao čaj.

Rok trajanja: 2. godine

Dodatna informacija
Težina 0.120 kg
Recenzije (0)

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će te ostaviti utisak “Vrganj (Boletus edulis)”